27.01.2011

Ruokastrategiaan jäi neljä toimenpide-ehdotusta

Eduskunta hyväksyi 27.1.2011 maatalousvaliokunnan ehdotuksen kannanotoksi ruokapoliittisesta selonteosta. Elintarviketeollisuusliitto on pettynyt, että kannanotossa ruokastrategiaan (Huomisen Ruoka) laajasti kirjatut koko elintarvikeketjun kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävät toimet supistuivat neljäksi ehdotukseksi, jotka eivät toteuta ruokapoliittisen selonteon ydintavoitetta, Suomen ruokaketjun kannattavuuden ja kilpailukyvyn turvaamista muuttuvassa toimintaympäristössä.

ETL:n mielestä keskeiset toimenpiteet ydintavoitteeseen pääsemiseksi ovat - Kotimaisen kilpailukykyisen raaka-ainesaannin turvaaminen - Yritysten kansainvälistymisen edistäminen - Tutkimukseen, innovaatiotoiminnan lisäämiseen ja osaamiseen panostaminen - Elintarviketalouden ilmastonmuutokseen sopeutumiseen edistäminen - Julkisen sektorin ruokapalvelujen riittävien resurssien turvaaminen ja hankintaosaamisen lisääminen - Ruokakasvatuksen ja ruokakulttuurin edistäminen - Suomalaisen ruokaketjun laatuun ja huoltovarmuuteen panostaminen

Eduskunnan hyväksymässä kannanotossa toimenpide-ehdotukset tähtäävät ainoastaan alkutuotannon kannattavuuden parantamiseen, jäljitettävyysjärjestelmien kehittämiseen, lähi- ja luomuruuan edistämiseen, huoltovarmuuden parantamiseen ja hallinnonalojen koordinaation edistämiseen.

– Lainsäädäntötason ylittävien jäljitettävyys ja vastuullisuusjärjestelmien on oltava vapaaehtoisia. Ne eivät saa aiheuttaa toimijoille lisäkustannuksia, joita ei saada katettua järjestelmän myötä parantuneella tuloksella, toimitusjohtaja Heikki Juutinen muistuttaa.

– Luomutuotteiden osuus kulutuksesta on Suomessa yhden prosentin luokkaa. Kotimaista luomuketjua pitää kehittää jo vastataksemme kasvavaan luomutuotteiden tuontiin, mutta koko kasvutavoitetta ei voi jättää luomun varaan. Lisäksi on tärkeää, että lähiruokana pidetään kaikkea Suomessa tuotettua ruokaa.

Elintarviketeollisuus on Suomen neljänneksi suurin teollisuudenala. Alan yritykset kehittävät kuluttajien odotusten mukaisia tuotteita ja vastaavat toiminnallaan siitä, että elintarvikkeita on tarjolla suomalaisten ruokapöydissä kaikkina viikonpäivänä. Elintarviketeollisuuden palveluksessa on 34 000 henkeä. Välillinen työllisyysvaikutus ulottuu laajasti maatalouden lisäksi useille eri toimialoille.

– Elintarviketeollisuusliiton pyrkimyksenä on kehittää elintarviketeollisuuden toimintaedellytyksiä siten, että ruoka-alan kasvu tulevaisuudessa toteutuu. Jotta tämä onnistuu, myös julkisen vallan on paneuduttava alalle kriittisiin tekijöihin, Juutinen toteaa.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Heikki Juutinen, p. 040 502 6270

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.