03.03.2011

Elintarviketeollisuus ottaa lisäainekeskustelun vakavasti

Julkisessa keskustelussa on ollut viime päivinä esillä lisäaineet. Keskustelu on tuonut esille asioita, jotka herättävät epävarmuutta kuluttajien keskuudessa. Elintarviketeollisuusliiton mielestä ruokaan ja sen turvallisuuteen ja laatuun liittyvä keskustelu on tervetullutta.

– Elintarviketeollisuus ottaa lisäainekeskustelun vakavasti ja kuuntelee kuluttajien mielipiteitä, mutta ruokaturvallisuudesta teollisuus pitää ehdottomasti kiinni. Jos lisäaineiden käyttöön on tarvetta tai mahdollisuuksia tehdä muutoksia, yritykset huomioivat sen tuotekehityksessä. Muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, sanoo Elintarviketeollisuusliiton johtaja Seppo Heiskanen ja jatkaa:

– Lisäainekeskustelu on tärkeää, mutta ei pidä unohtaa, että Suomessa elintarvikkeiden turvallisuus on huippuluokkaa ja yritykset toimivat vastuullisesti. Lisäaineita ei koskaan käytetä turhaan tai liikaa. Ne ilmoitetaan aina lainsäädännön edellyttämällä tavalla tuotteen pakkausmerkinnöissä. Lisäaineiden käyttö on mahdollistanut monipuolisen, terveellisen ja turvallisen elintarvikevalikoiman kuluttajille ja suurkeittiöille.

Elintarviketeollisuus käyttää tutkittuja ja turvallisia lisäaineita. Lisäaineet ovat tarkasti tunnettuja kemiallisia yhdisteitä, joita esiintyy luonnossa ja ravinnossamme. Samoja aineita käytetään kotitalouksissa esimerkiksi säilönnässä ja leivonnassa. Lisäaine voi myös olla valmistettu erottamalla yhdiste luonnonmateriaalista tai tuottamalla sitä kemiallisesti tai mikrobien avulla. Vain muutamat lisäaineet ovat rakenteeltaan sellaisia, että niitä ei esiinny luonnossa.

Lisäaineita tarvitaan parantamaan tuotteiden säilyvyyttä, makua, väriä, rakennetta tai muuta ominaisuutta. Kaikkia lisäaineita ei voida poistaa elintarvikkeista. Lisäaineet ovat erityisen tärkeitä tuotteiden turvallisuuden varmistamiseksi.

Katse tuoteselostukseen

Elintarvikkeiden pakkauksissa kerrotaan lisäaineen käyttötarkoitusta kuvaava ryhmänimi ja sen jälkeen lisäaineen kemiallinen nimi tai E-numero. Yritysten kuluttajapalvelut antavat tarpeen tullen omista tuotteistaan lisätietoa. Myös elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kotisivuilta (www.evira.fi) löytyy runsas tietopaketti lisäaineista.

Lisätiedot:
johtaja Seppo Heiskanen, p. 0400 612 329

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää

Lehdistötiedotteet

Tilaa ETL:n lehdistötiedotteet suoraan sähköpostiisi tästä.