Blogi - 2022

19.12.2022

Elintarvikealan tes-kierroksella katsottava rohkeasti yhdessä kohti tulevaa

kirjoittanut Anne Somer

Neuvottelukierros uusista työehtosopimuksista lähestyy elintarvikealalla. Neuvotteluihin valmistautuminen on jatkunut tiiviinä koko syksyn. Valmistautuminen on tapahtunut erittäin epävarmoissa tunnelmissa. Elintarvikeyrityksissä ...

» Lue lisää

18.11.2022

Viennin merkitys ruoka-alalle on tunnistettava laajemmin

kirjoittanut Mikko Käkelä

Elintarviketeollisuusliitto aloitti tällä viikolla Lahdesta koko maan kattavan kiertueen, jonka tavoitteena on nostaa esille ruoka-alan merkitystä sekä vaihtaa näkemyksiä ja ajatuksia siitä, miten luomme vahvan pohjan suomalaisen ...

» Lue lisää

25.10.2022

Työkeikalla Elintarviketeollisuusliitossa

Olen työskennellyt juristina asianajotoimistossa työoikeustiimissä muutaman vuoden ajan. Toimistoltamme on useammasta tiimistä käynyt juristeja avustamassa yrityksiä työkeikkojen muodossa. Heidän kertomansa perusteella työrupeamat...

» Lue lisää

04.10.2022

Ruokaketjun rahavirrat, lyhyt oppimäärä

kirjoittanut Bate Ismail

Ruoka ja sen hinta nostattavat tunteita. Keskusteluun sekoittuu myös paljon politiikkaa. Julkisuuteen heitetään usein lukuja vailla lähdettä tai tietoa ajanjaksosta, jota luvut koskevat. Hyväksi esimerkiksi käy Maaseudun Tulevais...

» Lue lisää

19.09.2022

Turha byrokratia pois investointien tieltä

kirjoittanut Jukka Ihanus

Maan hallitus linjasi jo puoliväliriihessään keväällä 2020, että investointien lupakäsittelyä pitää nopeuttaa. Työ sai lisävauhtia, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostatti tarpeen kytkeytyä irti fossiilisesta energiasta mahdollisi...

» Lue lisää

09.08.2022

Ruoka-alan vastuullisuus etenee koko arvoketjun voimin

kirjoittanut Satumaija Levón

Euroopan komissiolla on nyt monta rautaa tulessa, kun se haluaa vauhdittaa EU-maissa siirtymää kohti kestävää ruokajärjestelmää Pellolta pöytään -strategiansa mukaisesti. Yksi ajankohtaisista aloitteista on ehdotus puitelainsäädä...

» Lue lisää

07.06.2022

Turvallinen ruoka on monivaiheisen yhtälön tulos

kirjoittanut Elisa Piesala

YK muistuttaa hyvän ruuan tärkeydestä elintarviketurvallisuuspäivänä 7.6. Hyvä niin, sillä turvallinen ruoka ei suinkaan ole itsestäänselvyys, vaikka usein Suomessa sitä sellaisena pidämme. Kotimaassa tuotettu ruoka on erityisen t...

» Lue lisää

02.05.2022

Ruokaviennissä katse eteenpäin, vaikka kriisit myllertävät

kirjoittanut Marika Säynevirta

Ruoka herättää tunnetusti paljon tunteita, niin myös elintarvikkeiden kansainvälinen kauppa. Ruokavienti ja tuontiruoka nousevat otsikoihin, kun maailmanpolitiikassa myllertää tai kauppapolitiikassa tapahtuu muutoksia. Myös kotim...

» Lue lisää

07.04.2022

Ruokaturva vaatii venymistä – nyt mitataan ratkaisuhalukkuus

kirjoittanut Mikko Käkelä

Ukrainan sota ja pitkään jatkunut alkutuotannon kustannuskriisi raastavat yhteisvaikutuksillaan koko ruokaketjun elinvoimaisuutta ja uhkaavat vakavasti Suomen ruokaturvaa. Tällä hetkellä kovimman kustannuspaineen ruokaketjussa ka...

» Lue lisää

03.03.2022

Materiaalitehokkuutta – ilman pakkoa

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Elintarvikealaa sanotaan kaikkein säädellyimmäksi alaksi Euroopassa. Yritysten on otettava huomioon lukuisia säännöksiä, jotka koskevat esimerkiksi raaka-aineita, tuotteiden valmistusta ja pakkaamista sekä tuotteesta kuluttajille ...

» Lue lisää

12.01.2022

Huoltovarmuuden resepti: ennakointia, yhteistyötä ja vuoropuhelua

kirjoittanut Jyri Valmu

Kirjoitin viime blogissani huoltovarmuuden tilannekuvatyöstä sekä elintarvikeyritysten tärkeästä roolista poikkeusoloissa. Uskalsin tuolloin toivoa koronatilanteen helpottavan. Toisin kävi: koronavirus on varianteillaan muodostunu...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää