Blogi - 2020

15.12.2020

Tessejä ja tsemppiviestejä

Elintarviketeollisuusliiton työmarkkinayksikössä, kuten varmasti monessa muussakin työpaikassa, loppuaan lähestyvä erikoinen vuosi 2020 on ollut myös erityisen työntäyteinen. ETL:ssä se tarkoitti heti alkuvuodesta työehtosopimusn...

» Lue lisää

30.11.2020

Tähtiteko2020: Vaikea valinta – hieno voittaja

Ne, jotka tuntevat minut paremmin, tietävät miten vaikea minun on valita ravintolassa ruoka. Yksi päivän tärkeimmistä päätöksistä, jossa en halua pettyä enkä tulla kateelliseksi toisten annoksista, jotka muuten näyttävät melkein a...

» Lue lisää

10.11.2020

Ravitsemustieteilijöillä on näppinsä pelissä – myös teollisuudessa

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Ravitsemus saa tieteenalana ansaitsemaansa huomiota marraskuussa vietettävällä Ravitsemusviikolla. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen ja Suomen ravitsemustieteen yhdistyksen tempaus tekee aihetta tutuksi nostamalla esiin ajankohta...

» Lue lisää

23.10.2020

Pitääkö olla huolissaan yhdestä marjaämpäristä?

kirjoittanut Terhi Virtanen

Oli kesä, oli mökki ja metsä täynnä mustikkaa. Iski paniikki, yksi mukana ollut ämpäri ei tulisi riittämään tähän satoon. Poikettiin siis isoon markettiin ämpärikaupoille., Vaan eipä tullut kauppoja, tuli harmitus. Hyllystä löytyi...

» Lue lisää

23.09.2020

Kaikki keinot käyttöön työpaikkojen säilyttämiseksi

Tiesitkö, että elintarvikeyritykset työllistävät 38 000 suomalaista. Se on enemmän kuin esimerkiksi paperiteollisuus tai kemianteollisuus työllistää Suomessa. Eikä luku 38 000 edes ole koko totuus, sillä elintarviketeollisuuden ke...

» Lue lisää

03.09.2020

Asiat, joista ei puhuta ruokaviennissä

Ruoka joutui kauppapoliittisen painostuksen välineeksi elokuussa 2014. Pakotepaniikin ollessa suurimmillaan valtioneuvosto ohjasi pikakomennuksella varoja ruokaviennin edistämisen käynnistämiseen. Alkoi Food from Finland -elintar...

» Lue lisää

10.07.2020

Elintarvikeuutuudet maistuvat suomalaisille

kirjoittanut Marleena Tanhuanpää

Suomi pitää ykkössijaa monissa kansainvälisissä vertailuissa. Yksi ehkä vähemmän tunnettu kuuluu tutkimuksen ja tuotekehityksen maailmaan: Euroopan maista suomalaiset ruokayritykset panostavat suhteellisesti eniten euroja uusien t...

» Lue lisää

03.07.2020

Uuden jätelain tehokkuudesta hyötyvät kaikki

Hallitus julkaisi esityksensä jätelaiksi kesäkuun alussa. Esityksessä on paljon hyvää. Kotimainen kierrätysmarkkina kasvaa ja se luo uusia mahdollisuuksia kierrätyksen piirissä toimiville yrityksille. Soraääniä on kuitenkin kuulun...

» Lue lisää

05.06.2020

Elintarviketurvallisuus pätee poikkeusoloissakin

kirjoittanut Terhi Virtanen

Kesäkuun seitsemäntenä vietetään jälleen YK:n elintarviketurvallisuuspäivää. Olemme elämän perusasioiden äärellä, Maslow’n tarvehierarkian perustassa, ruoassa. Koronakeväänä ihmiset kautta maailman ryntäsivät kauppoihin hamstraam...

» Lue lisää

28.04.2020

COVID-19 and the European food sector: What's next?

kirjoittanut Dirk Jacobs

It is reassuring to see that, throughout Europe, supermarket shelves remain stocked. Even if there are occasional reports of logistical hick-ups and hoarding waves, supplies are typically replenished within 24 hours. Behind this ...

» Lue lisää

31.03.2020

Elintarvikehuollon merkitys ymmärrettiin Suomessa jo varhain

kirjoittanut Jyri Valmu

Hyvä tilanne Suomen elintarvikehuollossa on tulosta määrätietoisesta, jo vuosikymmeniä sitten käynnistyneestä varautumistyöstä. Sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten, viranomaisten ja asiantuntijaorganisaatioiden kesken. ...

» Lue lisää

18.03.2020

Elintarvikeala varmistaa suomalaisten ruokahuollon

Koko maailmassa eletään nyt poikkeuksellisia aikoja. Koronaviruksen ja sen aiheuttaman sairauden COVID-19:n vaikutukset ovat yllättäneet meidät kaikki. Suurinta huolta on nyt aiheuttanut elintarviketeollisuuden tuotannon käynniss...

» Lue lisää

12.03.2020

Elintarvikeviennin lisäarvo kertyy useasta lähteestä

kirjoittanut Marika Säynevirta

Julkisessa keskustelussa kuulee perättävän, että suomalaisten elintarvikkeiden viennissä olisi lisättävä nimenomaan lisäarvotuotteiden vientiä, jotta myös vientitulot kasvaisivat. Saatetaan todeta, että täältä viedään matalan jalo...

» Lue lisää

22.01.2020

Maistuva päivä kertoo nuorille, mistä ruoka tulee

Välillä kuulee puhuttavan, tietävätkö lapset ja nuoret, mistä ruoka oikeasti tulee. En tiedä oliko totuus täysin selvä minullekaan ennen kuin työllistyin elintarvikealalle. Seuraa paljastus: ruoka tulee pelloilta, kasvihuoneista,...

» Lue lisää

Esittelylaatikko

Elintarviketeollisuusliitto on ruoka-alan suunnannäyttäjä ja kokoava voima. Edustamme Suomessa toimivia ruoka- ja juomayrityksiä. 

Lue lisää